Top 7 újítás a mobilpiacon, amit imádunk

A technológiai fejlődés a mobilokat sem kíméli, úgyhogy az elmúlt 1-2 évben olyan újdonságokat ismerhettünk meg ezen a téren, amik nem csak jobbá, de sokkal élvezetesebbé és tették az életünket. A mai cikkünkben ezeket vesézzük kis.

VR, azaz virtuális valóság

A VR technológia mobilos haszna jelenleg az, hogy a fejünkre tett virtuális szemüvegen keresztül egy teljesen más világba kerülhetünk, vagy úgy nézhetünk meg egy filmet, mintha az események középpontjában lennénk.
Magát a technológiát az Oculus hívta életre és kezdte népszerűsíteni, de a borsos ára miatt kevés emberhez jutott el.
A VR élvezetéhez pedig ma már nem kell más, csak egy mobil méretű kijelző és egy giroszkóp, ami képes érzékelni a fejünk mozgását. Legnagyobb szerencsénkre egy mobilban mindez rendelkezésre áll, és a Google Cardboardnak hála pár éve már pár ezer forintos ráfordítással is kipróbálhatjuk a technológiát.

Napjainkban műanyagból készült komolyabb VR szemüvegeket lehet kapni. 

shutterstock_519893707.jpg

Dual kamerák

Ha egy kamera jó, akkor kettő talán még jobb? Igen! A Dual kamerák igazi mélységet hoztak a fotózásba, és azokkal is megszerettették a mobilfotózást, akik eddig csak kompakt vagy  a komolyabb fényképezőgépekben hittek. 2018-ban ráadásul megjelentek a 3D-s fotók is, amiket mélységérzékelős kamerákkal készíthetünk és tölthetünk fel a közösségi csatornáinkra.

huawei_p20_lite_9.jpg

Virtuális asszisztens

Folytassuk a felsorolást egy szintén virtuális megoldással, az intelligens asszisztensekkel, melyek lényege, hogy a beszédünket felismerve válaszol kérdésekre és old meg néhány feladatot, pl. hívásindítást. "Hol van a legközelebbi étterem?", "Hány fok van?", "Keress képet kiscicákról!", vagy "Készíts egy útvonaltervet Budapestről Debrecenbe." Az asszisztens ezt mind megérti, és elvégzi a mobilon vagy tableten a szükséges műveletet. Noha kissé sci-finek tűnik, mégis elérhető, és működő technológia és amellett, hogy nagyon vicces és izgalmas az átlagembernek, a fogyatékkal élők számára hatalmas segítséget jelent.

Az Apple Sirinek, a Google Google Now-nak, a Samsung Bixby-nek, a Xiaomi Xiao Ai-nek, az Amazon pedig Alexának hívja a saját virtuális asszisztensét. Lehet, hogy a Te mobilodban is van, csak még nem tudsz róla? Itt az ideje kipróbálni!

shutterstock_1136091134.jpg

Vezeték nélküli töltés

A falból kilógó kábelek, a folyamatosan eltűnő töltő, és az abból minden másra felhasznált USB kábel a komplett világot tartotta rettegésben a vezeték nélküli töltés megjelenéséig. Manapság - az ilyen mobillal rendelkező tulajdonosoknak - elég csak egy platformra helyezni a készüléküket és máris árad beléjük az energia. A vezeték nélküli töltés persze még mindig igényel egy töltőt, de legalább a mobilunkat nem kell rácsatlakoztatni, hogy aztán a lábunkkal beleakadva átessünk a szobán.

shutterstock_672797335.jpg

Mobil bankolás és fizetés

Emlékszel arra, amikor 15 évvel ezelőtt be kellett menned a bankba, hogy haza utalj egy kis pénzt? És arra, hogy 10 évvel ezelőtt a bank internetes felületén kellett 20 kódot bepötyögnöd ahhoz, hogy ugyanezt megtedd? Ma mi már csak elindítjuk a bankunk applikációját, amiben ujjlenyomat-olvasóval azonosítjuk magunkat, és egy listából kiválasztva 22 másodperc alatt utaljuk el azt a pénzt, amihez 15 éve még egy 1 órás fizikai, banki jelenlét kellett. Az NFC (Near Field Communication) megjelenése óta pedig, a mobilokban lévő NFC chipekhez kötött bankkártyánkkal fizetni is tudunk úgy, hogy a kártyának nem kell nálunk lennie. Hogy ez miért jó? Hagytál már el bankkártyát? Na, látod!

shutterstock_271711736.jpg

Valósidejű egészségellenőrzés

A mobilok ugyan nem jeleskednek az egészség ellenőrzésben, de az okosórák és a fitt karkötők igen. Vérnyomás- és pulzusszám mérés, vércukorszint ellenőrzés, stroke és szívroham előrejelzés: ez mind-mind már létező és elérhető technológia. Fiatalon persze mosolygunk ezeken, hiszen minden rendben van velünk, de eljön az a kor, amikor már ezekkel az eszközökkel a kezünkön leszünk igazán nyugodtak. A jó hír, hogy ha kell, azonnal be tudjuk szerezni ezeket, vagy meg tudjuk velük lepni karácsonyra a szeretteinket.

shutterstock_571667590.jpg

Okosotthon-irányítás

Az egyik legmenőbb innováció az okosotthon, aminek szerves része a mobilos irányítás. 1 óra múlva érsz haza, és jó lenne, ha a kazán felfűtené akkorra a lakást? Tudod, hogy bealszol a kedvenc könyveden, de nincs, aki lekapcsolja a villanyt? Kezd kiürülni a hűtő, de lusta vagy elmenni a boltba? Egy jól összerakott okosotthon leveszi a válladról ezeket a terheket, és akár a világ másik pontjáról is beállíthatod a fűtést a moiblodon keresztül, ha akarod. Az okos technológiák viszont nem csak a kényelmet, de a környezetvédelmet is szem előtt tartják, így rengeteg olyan funkcióval vértezik fel a háztartásunkat, amikkel energiát spórolhatunk. Maga a technológia ugyan drága, de idővel behozza az árát, az pedig, hogy ha egy kicsit is, de védjük vele a környezetet megfizethetetlen. Az okosotthonokkal vállvetve fejlődött a mobil mesterséges intelligencia (AI)  is, ami a jövőben igyekszik jónéhány feladatot átvenni tőlünk, és felismerni az igényeinket és proaktívan részt venni az életünkben. Azt pl. észrevetted, hogy a Google előbb-utóbb rájön magától, hogy hol laksz és hol dolgozol?

shutterstock_668453167.jpg

Számodra melyik a legmenőbb újítás, amit mindenképpen szeretnél beilleszteni az életedbe, vagy már szerves része annak?

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://joadni.blog.hu/api/trackback/id/tr7814485686

Jó adni

Adni jó. Szép szavakat, élményeket, szeretetet, ajándékot. Blogunkon azok kapnak Karácsony előtt támpontot, akik érdeklődnek a mobilok, appok, kiegészítők és a kommunikáció iránt. És ki ne érdeklődne? Segítünk, ha ajándékot keresel, csinálnál egy jó képet a fa alatt, vagy túl gyorsan merül az akksid. Legyen boldog karácsonyunk!

Friss topikok

süti beállítások módosítása