Ugyanaz csak teljesen más: Lite, Plus, Max, Pro és társai

Ránézésre sem sok különbség látható a gyártók egy-egy modellje között, de van, hogy még a típusszámok között is csak egy-egy kis szó rejti a lényeget. A pro-plus-compact-lite kiegészítések tudománya nélkül persze boldogan lehet élni - maximum addig a pontig, amikor is tokot szeretnél rá vásárolni. Összefoglaltuk, miért érdemes ezeket legalább nagy általánosságban ismerni.

 

Induljunk el a kályhától

Azonos gyártó mobiltelefonjai bár külsőleg talán nem túl látványos, de annál lényegesebb egyéb különbségeket hordozhatnak magukban. Ugyanannak a típusnak több változatát is kiadják kisebb-nagyobb eltérésekkel, mint például a ház mérete (compact, note, stb.), a kiadás ideje (2017 vagy 2018), vagy a készülék hatékonysága (lite vagy pro). Hiszen mindenkinek kicsit más telefonra van szüksége – van, akinek elég az alapfelszereltség, van, aki a kézre álló városiasat szereti, és természetesen vannak a full extra hívők is.

Egy jó konstrukciót így kisebb változtatásokkal ízesítve is meg lehet tehát kapni (kisebb, erősebb, újabb, stb.), és ezeket a verziókat jelölik a betűk.

Lite: úgy erős, hogy gyengéd

A lite egy erősebb modell konszolidált verziója: a "kistesósodás" általában kevesebb belső tárhelyet, memóriát, vagy nem annyira ütős kamerát, procit szokott jelenteni.  Ezzel együtt sem a pocsék áruk fórumára kívánkozik a végeredmény, mert a redukálás sosem akkora mértékű, hogy valódi fejtörést okozzon a választáskor. Aki nem akar éjjel-nappal fotózni, be fogja érni egy 12 megapixeles kamerával a 24 megapixeles helyett, és aki nem szeretné a világ összes játékát feltelepíteni a telefonra, annak untig elég lesz a 32 GB háttértár a 64 GB helyett, pláne, ha bővíthető tárhelyet is kap mellé.

Természetesen az eltérő változatokhoz más-más árazás is kapcsolódik, de amikor olyan akciókban csaphatunk le a kedvenc telefonunkra, mint egy ütős Black Friday vagy egy 0 forintos karácsonyi vásár, akkor felértékelődik a készülékek egyéb tulajdonsága.

Így például a Huawei P20 Lite  és P20  között nem az ára miatt kell döntened az előbbi javára, hanem azért, mert épp arra a készülékre van szükséged.

A szükséges Plus

A plus modellek már túlmutatnak az eredeti konfiguráción, például nagyobb kamerát, hosszabb ideig tartó akkumulátor időt, több memóriát, nagyobb kijelzőt (bár jelenthet nagyobb méretet is ezeken felül) adtak hozzá – mint pizzára a plusz sajtot.

A plus modelleket azoknak érdemes választani, akiknek egyébként bejön az eredeti, de már keveslik a tudását.

Van arra is precedens, hogy a gyártó az azonos típus ráncfelvarrását nem plus-szal, hanem egy évszámmal (2018) vagy a szoftver verziókból ismert módon jelöli – ilyenkor egy folyamatosan a porondon tartott modell korszerűsített változatát vehetjük kézhez, mint például az autók esetében.

Kacifántos, de szemléletes példa a Nokia 7, a Nokia 7 Plus és a Nokia 7.1, melyek apróbb változtatásokkal egy egyre jobb mobilt hoztak létre. Az üvegből fémház, a szimplából dual kamera lett egy típuson belül.

Tehát a Plus-ok az időközben már kötelezővé vált technikai újdonságokat ültetik át egy már megszokott modellbe, ami ettől egy kicsit frissebb, kicsit újabb és egy kicsit jobb is lesz.  

Max, mini, compact – a méret néha igenis számít

Van, aki zsebre tenné, van, aki filmet nézne rajta – a felhasználás egészen eltérő lehet, és ezt a méretbeli kívánalmat a gyártók szintén „alfajok” gyártásával hidalják át.

Minél nagyobb kijelzők léteznek, annál inkább vannak olyanok, akik visszasírják a zsebbarát telefonokat, amiben a Sony a nagymester – érdemes a compact, azaz 5 inches verziókat náluk keresni.

A giga mobilokra is rátesznek egy lapáttal a note verziók, melyek éppen még egy hajszálnyival vannak a tablet mérete alatt. Már-már kihaló kategória a phablet, mellyel pár éve még az 5,5 inch feletti mobilokat címkézték. Mostanság éppen hogy az ennél kisebbek váltak fehér hollóvá ezen a téren.   

A max vagy maxi változat pedig talán már nem is létezik. (Oké, Honor 8x például van Max változatban).

Pro, azaz 19-re lapot húzni

A PRO-ban minden a csúcson van: ez a gyártó aktuális büszkesége. A legjobb processzor, legjobb kijelző és a legtöbb házba préselhető memória kerül bele, és minden olyan funkciót tud, amire az éppen aktuális mobiltechnológiai vívmányok képesek. Ha egy ilyen mobilt választasz, biztos lehetsz benne, hogy éveken át hű társad lesz, és nem fogja leteríteni egy 2 év múlva megjelenő applikáció sem. További fontos elem, hogy alapból a legütősebb oprendszerrel és szoftverrel indulnak, és frissítések is ezekre a verziókra érhetőek el a legtovább.

img_4752-kicsi.jpg

Mondd, te mit választanál?

Most, hogy így tisztában lettél a megnevezésekkel már csak választanod kell. Tudjuk, hogy ez a legnehezebb, hiszen egy új telefon kiválasztása nem egyszerű döntés. A vásárlás előtt gondold alaposan végig, hogy mik azok a lehetőségek a különböző verziókban, amikkel biztos, hogy élni szeretnél, és mik azok a funkciók, amiket sosem használnál. Így könnyebben el tudod majd dönteni, hogy a kis tesó is elég lesz, vagy mindenképpen a legnagyobb modellt kell választanod.    

 A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://joadni.blog.hu/api/trackback/id/tr6214411530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó adni

Adni jó. Szép szavakat, élményeket, szeretetet, ajándékot. Blogunkon azok kapnak Karácsony előtt támpontot, akik érdeklődnek a mobilok, appok, kiegészítők és a kommunikáció iránt. És ki ne érdeklődne? Segítünk, ha ajándékot keresel, csinálnál egy jó képet a fa alatt, vagy túl gyorsan merül az akksid. Legyen boldog karácsonyunk!

Friss topikok

süti beállítások módosítása