Hogyan válassz tarifacsomagot?

A tarifacsomag választás nem egy életre szóló döntés, de ettől függetlenül érdemes körültekintően dönteni a kiválasztásánál. Ebben számos szempont segít és a szolgáltatónak is érdeke, hogy úgy alakítsa ki a csomagjait, hogy még a legváltozatosabb elvárásokat támasztó ügyfelek is megtalálják azt, ami kimondottan hozzájuk illik. A lényeg persze az, hogy annyit fizess a hó végén, amennyit elterveztél anélkül, hogy komolyabb lakatott kellene tenni a szádra (vagy a csetelő ujjadra).

lany_tarifat_szamol.jpg

Így néz ki egy tarifacsomag

Egy tarifacsomag nem csak beszélgetésre irányuló elemeket tartalmazhat, hanem számos olyan szolgáltatást, ami a telefonhasználat során felmerül. Ilyen az mobilnetezés, az SMS küldés és a klasszikus hangalapú telefonálás. A tarifcsomag díja általában lebeszélhető és lesmsezhető. Ezt egészítik ki az extrák, mint a korlátlan facebookozás/e-mailezés, roaming, és a többi.

Ami nem tarifa: szintén ki lesz számlázva, de nem a tarifacsomag része az olyan választható szolgáltatás, mint a MobilTV, zeneletöltés, plusz net, sms, vagy a családi csomag.

Vannak olyan szolgáltatások is, amiket elérhetsz, de ha nem használod, nem kell érte fizetni. Például ha mobilról fizetsz a parkolásért, vagy ha emelt díjas smssel szavazol a tehetségkutató műsor üdvöskéjére.

A csomag választásánál először mindig gondold át, hogy ezekből mire és milyen mennyiségben van szükséged: több beszélgetési időre, sok sms-re vagy végtelen netre?  

Szemléltetésnek a Telenor Blue+ tarifacsomagjait vettük alapul, hiszen a 0 Ft-os karácsonyi akcióban ezekkel a tarifákkal találkozhattok.

A karácsonyi akcióban 0 forintért választhatsz 10 Samsung, Huawei, Nokia vagy LG készülék közül, előfizetéssel!

Részletek és az akció feltételei miatt kattints ide

Mobilnet keret: a több mindig jobb

A legtöbb tarifacsomagban van lenetehzehtő keret, de nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogy az pontosan mennyi, és hogy neked mennyire van szükséged egy hónapban.

Van, akinek a Blue+ XS tarifacsomagban található 1 GB egy életre is elég lenne, de van, akinek egy délután alatt el tud fogyni.

Egy átlagos felhasználó, akik napi 3-4 alkalommal híreket olvas, néha felmegy Facebook-ra megnézni, hogy mi van az ismerőseivel, és heti 1-2-szer megnéz a YouTube-on egy videót, bőven bele fog férni az 1 GB-os adatcsomagba.

Viszont ha a videókból már több kerül terítékre, érdemes a 2 GB-os csomag felé kacsintgatnia (Blue+ S tarifacsomag). Persze a 2 GB sem sok, és ha szeretünk a buszon hazafelé menet zenét streamelni, video csetelni vagy bármikor ránk tör a gondolat, hogy le kellene tölteni pár 80 megás mobiljátékot, akkor érdemes legalább egy 4 GB-os (Blue+ M), de inkább 8 GB-os csomagban (Blue+ L) gondolkodni.

Ha sokat utazunk, vagy a környékünkön nincs, vagy megbízhatatlan a vezetékes internet-szolgáltatás, akkor nem is kérdéses, hogy korlátlan mobilforgalmat tartalmazó csomagot kell választani. A Blue+ XXL körülbelül soha nem fog elfogyni, és még hajnal kettőkor is vígan streameli a kedvenc sorozatod befejező epizódját.

TIPP: Ha esetleg kisebb csomagot választottál, de mégis úgy érzed, hogy több netre lenne szükséged, akkor sincs gond, mert kiegészítő szolgáltatással rögtön plusz nethez tudsz jutni. Ez a Telenornál 5000 forint, amit minden Blue+ tarifa mellé választhatsz, és 100GB-ot dob hozzá a keretedhez. Elégnek tűnik?

lany_autoban_internetezik.jpg

Korlátlan beszélgetés: kényelmes, mint egy mackónadrág

Noha digitális évtizedünkben „amiről nem készült fotó az Istagramra, az nem is létezik”, a hagyományos telefonbeszélgetés továbbra is éli világát és köszöni, jól van.

Itt máris kitérnénk egy olyan fun fact-re, hogy egy beszélgetésben az információ 30%-át teszik ki a szavak, a maradék 70% információt a hanglejtésünk és hangszínünk, illetve a gesztusaink hordozzák.

Ezért is fontos, hogy szóban is kommunikáljunk egymással, mert hiába minden messengeres igyekezet, bármit félre lehet érteni, ha már csak egy szmájlit is lehagyunk.

A tarifacsomagoknál nem volt ilyen drasztikus digitális átállás, úgyhogy nyugodtan szóban is megvitathatjuk a dolgainkat az ismerőseinkkel. A Blue+ XS tarifát leszámítva minden tarifacsomagban korlátlan hálózaton belüli beszélgetést találhatunk.  

A Blue+ S-ben 100 perc más belföldi hálózatot érintő hívást bonyolíthatunk, míg a Blue+ M-ben 250 percet.

Az igazi csacsogógépek, vagy a település informátorai pedig a Blue+ L és Blue+ XXL tarifacsomaggal megtalálhatják a lelki békéjüket, mert ezekkel annyit és oda telefonálhatnak belföldön, amennyi jól esik. Ráadásul a Blue+ XXL esetében sms-t is korlátlanul lehet küldeni.

boldog_fiu_mobilozik.jpg

Summa summarum

Ami fontos tehát: minél többet lógsz a telefonon, annál nagyobb csomagot érdemes választanod, minél több netet használsz, annál biztosabb, hogy plusz netcsomagra is szükséged lesz.

TIPP: Ha akciósan vásárolsz készüléket tarifahűséggel, akkor érdemes úgy választanod, hogy a tarifa díját akkor is fizetned kell, ha nem használod ki.

A tarifák leírását itt találod, ami alapján ki tudod számolni, melyik kombó lehet neked a legjobb.

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://joadni.blog.hu/api/trackback/id/tr3914439692

Jó adni

Adni jó. Szép szavakat, élményeket, szeretetet, ajándékot. Blogunkon azok kapnak Karácsony előtt támpontot, akik érdeklődnek a mobilok, appok, kiegészítők és a kommunikáció iránt. És ki ne érdeklődne? Segítünk, ha ajándékot keresel, csinálnál egy jó képet a fa alatt, vagy túl gyorsan merül az akksid. Legyen boldog karácsonyunk!

Friss topikok