5 tipp, mit ellenőrizz, mielőtt telefont veszel

Kamera, méret, hangminőség, gyorsaság, oprendszer és számos olyan jellemző befolyásolhatja a telefonvásárlást  - az ára mellett -, ami miatt elódázod a döntést? Vagy impulzusvásárlóként lecsapsz a legcsillivillibb darabra? Összegyűjtöttük, melyek a legmacerásabb és legszembetűnőbb jellemzői a készülékeknek, melyeket akkor is érdemes csekkolni, ha nem is gondoltad eddig lényegesnek.

shutterstock_279030176.jpg

1. Operációs rendszer

Alapvetően meghatározza a választást az operációs rendszer, hiszen vagy iOS-t választasz, ami csak az iPhone-okban található, vagy Androidot, ami mondhatni szinte minden más telefonban. Természetesen néhány extra kivétel és a Windows Phone-ok híján. Utóbbi már csak a Lumniákban, az Alcatelekben és a Microsoft mobilokban fedezhető fel.

A tudatos operációsrendszer-választó nem kalandozik át a másik térfelére egy-egy klassz ajánlat kedvéért sem.

Aki az Androidra voksol, az általában azért teszi, mert a nyílt forráskódnak és a lelkes fejlesztőknek hála rengeteg applikáció érhető el. Az androidos készülékek választéka pedig rendkívül sokszínű. Az Android másik előnye a szinte végtelen kompatibilitás például az okoseszközökkel.  

Az iOS-nél kicsit érdekesebb a helyzet, hiszen ebben az esetben nem is operációs rendszert választunk, hanem telefont, amihez az iOS "jár". Az iPhone tulajdonosok inkább a márkára, az egyszerű használhatóságra és a sallangmentes megoldásokra szavaznak, amire az egyik biztosíték maga az operációs rendszer.  

A Windows-os telefonok pedig azoknál kelendőek, akik mindent a lehető legegyszerűbben szeretnének megoldani, és nem akarják kitenni magukat a mobil és PC közötti gondolkodásmódbeli váltásoknak, noha ezért cserébe szűkebb kínálatot kapnak az alkalmazások terén.

2. Akkumulátor idő

A nagy kijelzők, a folyamatos netkapcsolat, a blutooth-os fejhallgatók vagy a GPS rengeteget fogyaszt. 15 éve még nem volt szempont, hiszen minden mobil kibírta legalább egy hétig, és nem kellett a délután folyamán a töltőhöz rohanni, ha át telefonáltuk az egész délelőttöt.

Napjainkban viszont sarkalatos kérdés, hogy mennyit bír az akksi, mert ugyan minden bokorban terem egy konnektor, mégsem akarjuk a fél napot "töltőn tölteni". Egy jobb akksi 1-1,5 napot bír, de vannak olyan modellek, amik 2-3 napos üzemidőt is tudnak biztosítani a 4-5 ezer mAh kapacitásnak köszönhetően. Ha folyamatosan a telefonon lógsz, navigálsz, videózol, csetelsz, 3000 mAh bizony elkél a telefonba – a csalódások elkerülése miatt.

3. Háttértár

"640 Kilobyte-nak mindenre elégnek kell lennie" mondta Bill Gates, aztán a techvilág alaposan rácáfolt az elméletére, mert mi már tudjuk, memóriából sosem lehet elég. Manapság már nem érdemes 32 GB-nál kisebbet választani - akkor sem, ha SD kártyával bővíthető -, hiszen a rendszer maga is sok helyet foglal, a frissítések, az alapvető alkalmazások köre pedig egyre tágul.

Nagyobb igényűek 64, sőt 128 GB-nyi beépített tárhellyel is gazdálkodhatnak – előbbi már a középkategóriában is elérhető, míg az utóbbit a prémiumok között kell keresni.

4. Strapálhatóság

Ha mint a hímes tojásra, úgy vigyázol, akkor is történhetnek balesetek. Egy hét fesztiválozás, egy laza kirándulás vagy egy erőteljesebb kerti locsoló is taccsra teheti az érzékeny készüléket.

A fémház, az edzett Gorilla Glass üvegek mindig tartósabbak, de ha igazán biztosra akarsz menni, akkor az úgynevezett ip68 - azaz ütés, por és bizonyos mértékig vízálló tanúsítvánnyal ellátott készüléket érdemes keresni, mert már ez sem ritkaság.

Az igazán hardcore felhasználók pedig célirányosan válasszanak kinyírhatatlant, például a CAT választékából.

5. Multimédiás izomerő

Ha nem csak hívásazonosításra és sms olvasásra használod a telefonodat, hanem szereted a tűéles képet, az élvezhető basszust fülessel és anélkül, vagy a látványos lassított felvételeket, akkor az erősebb telefonok között kell keresgélned.

1000_img_4812.jpg

Nokia 7.1 dual kamerája Zeiss optikával

A fotózás, videózás, a VR játékok vagy a flac hangfájlok sajnálatos módon igénylik az erős hardvert, a nagy tárhelyet és a bika akkumulátort. Az igazán jó felvételekhez már (minimum) dual kamerásat érdemes választani, és ha manuális módban is gondolkozol, akkor az sem mindegy, milyen a képfeldolgozó rendszer vagy milyen gyártmányú az optika.

Karácsonyi tipp: nézd meg a Samsung S8-at vagy a Huawei P20-at, melyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, és most 0Ft-ért elviheted előfizetéssel. Részletek itt

Te milyen szempontok alapján választasz?

Most, hogy kiveséztük, hogy mikre érdemes odafigyelni, kíváncsiak vagyunk arra, hogy Nálad mik a fő szempontok. Szavazz, és mondd el nekünk, hogy Nálad mik a döntő tényezők!

 

A posztot a Telenor támogatta

A bejegyzés trackback címe:

https://joadni.blog.hu/api/trackback/id/tr1814415522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó adni

Adni jó. Szép szavakat, élményeket, szeretetet, ajándékot. Blogunkon azok kapnak Karácsony előtt támpontot, akik érdeklődnek a mobilok, appok, kiegészítők és a kommunikáció iránt. És ki ne érdeklődne? Segítünk, ha ajándékot keresel, csinálnál egy jó képet a fa alatt, vagy túl gyorsan merül az akksid. Legyen boldog karácsonyunk!

Friss topikok

süti beállítások módosítása